snällhet

Om snällhet. Om samarbete!


 

När jag tänker tillbaks på min ungdom var jargongen ofta hård. Bekräftelse var något som i vissa relationer aldrig gavs, utan snarare snoddes – av varandra.


  Vissa kallade det humor.


Andra tog senare sina liv.


Därför gav de försa tweetet jag läste i år mig hopp.”Ärligt det enda som faktiskt är sjukt inne 2018 är att vara fucking snäll.” Avsändaren var för mig okänd. Han kallade sig besten och såg ut som en muskelbyggare.


Snällhet har ofta förknippats med svaghet, naivitet. Ordet dumsnäll finns. Han var så dum så att han var snäll. Kan sägas. Men det är precis tvärtom.


Google ville ta reda på vilka team som var mest effektiva. Vad var den gemensamma nämnaren? De undersökte 180 grupper över hela världen i flera år. Men ingen av deras uppsatta variabler gav utslag. De fick gå hem och hitta på nya.


Till sist hittade de den gemensamma nämnaren. De mest effektiva teamen var de som var snälla mot varandra.


 


Annan forskning har visat att de mest effektiva teamen är bättre på att lyssna. Och de är bättre på att ta in hur sina kollegor för stunden mår. Ju mindre empati, desto sämre resultat.Kan ju anses supsekt. Herregud kan man tänka, vi ska lansera en ny vevaxel till den asiatiska bilindustrin, då spelar det väll ingen roll om jag har koll på ur mina kollegor - känner sig.


  Ja om du inte bryr dig lanseringens effektivitet – så spelar det faktiskt ingen roll. Men om du vill sälja den där vevaxeln – så spelar det roll.


 

Vi är människor, och vi styrs av känslor. Vi är mycket mer otrygga än vad som syns på ytan. Faktum är att hälften av alla Sveriges medarbetare ngn gång håller inne med sina idéer för att de är rädda att bli till åtlöje.


  Det finns ca 4 miljoner anställda i Sverige.


   Lågt räknat försvinner miljontals idéer varje år, i lilla landet Sverige, bara på grund av bristande trygghet.


Vi är inga maskiner. Det börjar till och med arbetsgivare förstå. Det är på tiden. För behandla en maskin som en människa blir det konstig stämning. OM du häller kaffe i en svarv kommer den inte börja svarva snabbare. Den kommer hacka och gå sönder.


Behandla en människa som en maskin, så kommer även den böra hacka, och gå sönder.


  De grupper som presterade bäst var bättre på att läsa in varandras känslor, de var snälla, de var empatiska, det var grupper där alla pratade ungefär lika mycket och det var grupper som lyssnade på varandra.


  Vi behöver snällhet för att fungera. Vi behöver bekräftelser på vår värdefullhet, vi behöver att våra kollegor känner in hur vi mår och vi behöver att någon lyssnar när vi öppnar munnen.


  Annars förmår vi inte använda den där kompetensen som vi anställts för.


 

Smartsnäll. Borde det heta, han var så snäll så att hela gruppen blev smartare, borde det sägas.


 

Snällhet skapar inte naiva beslut, det är det otrygghet som gör. Och otrygg blir man av dumheter.


 

Varje osnäll kommentar förändrar världen. Men så även motsatsen. En enda snäll röst kan förändra.En vännina til mig som jobbade som tekniker utsattes för mobbning i flera år. Allt ifrån att stolar drogs ut till att information delades med alla utom henne. Så en dag börade en ny man på jobbet. När ett skämt drogs vid kafferastbordet utrbast han högt ”vad håller ni på med, så där säger an inte”.


  Och mobbningen upphörde.


 

Metoo är även det en berättelse om snällhet. Om du är en chef eller medarbetare som beter dig som ett arsle,  välkommen till en samtid som efter tusentals år av evolution nu till sist kommit till den punkt, att den säger åt dig att gå hem.

mOm du inte kan vara schyst, sorry, det funkade exakt hit. Men här gick gränsen. Tack och adjö


 

Så i viss mån har besten rätt, snällheten är inne.


Idag är ännu en dag, då människor över hela klotet med ett snällord i taget göra vad vi kan för att göra den bredvid lite tryggare, och därmed lite klokare.Vad är snällhet i praktiken. Jag avslutar med bestens goda råd: 


Stötta bra grejer med engagemang eller kapital, var där när nån behöver att du finns där, lyssna mer än du snackar och ställ alltid upp som flyttkarl för fan du vet ju hur jävligt det är att flytta)


 


Välkommen till 2018.


Välkommen till framtiden.


 

     boka B o b Hansson Föreläsning  
Copyright © All Rights Reserved